FőoldalKözérzetMit mond a tudomány...

Mit mond a tudomány a vitaminokról?

Egyre többen próbáljuk megőrizni egészségünket a betegségekkel szemben, és az egyik leggyakoribb módszer a vitaminok szedése. De vajon tényleg ez csupán a kulcs? Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész, a PharMagist Zrt. vezérigazgatója a Millásreggeli című műsorban eloszlatott néhány tévhitet a vitaminokkal kapcsolatban.

Nem feltétlenül szükséges a plusz vitamin

A szakember szerint a legtöbb vitamin megfelelő mennyiségben megtalálható egy kiegyensúlyozott étrendben. Persze felmerül a kérdés, hogy mi számít kiegyensúlyozottnak, és az átlagember mennyire táplálkozik így. Sokan a multivitaminokhoz fordulnak, hogy pótolják a hiányzó vitaminokat. Bár ez egy egyszerűbb megoldásnak tűnhet, fontos tudni, hogy a növények nem csak vitaminokat tartalmaznak: rostok, antioxidánsok és flavonoidok is megtalálhatók bennük, melyek szintén elengedhetetlenek az egészséghez. Ha csak vitaminkészítményekkel pótoljuk a szükségleteinket, ezekről a hasznos anyagokról lemondunk.

Az immunrendszer komplex működés

Az immunrendszer megfelelő működéséhez nem csak vitaminokra van szükség. Egy egészséges mikrobiom is elengedhetetlen, melyet a növényekben található rostok táplálnak. A testmozgás is hozzájárul a mikrobiom egészségéhez. Ha valaki mégis vitaminkészítményekkel szeretné pótolni a hiányzó vitaminokat, akkor a D-vitaminra kell a leginkább figyelni. Magyarországon a lakosság jelentős részét érinti a D-vitamin hiány. A D-vitamin túladagolása elvileg lehetséges, de ehhez a napi ajánlott dózis többszörösét kellene szedni hosszabb ideig. A napi ajánlott dózis, felnőttek számára 2000 nemzetközi egység körül van.

A vitaminok szedése nem garantálja a betegségek megelőzését, csupán a kockázat csökkentésében segíthetnek. A vitaminokat úgy kell elképzelni, mint az autó üzemanyagát: ha nincs elég, akkor nem működik megfelelően, de a túlzott mennyiség sem fokozza a teljesítményt.

A friss, helyi termények előnye

A helyi, friss szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása előnyösebb, mivel tápanyagban gazdagabbak. Nyáron a saját termesztésű paradicsom például sokkal értékesebb, mint az import. De télen sem kell lemondanunk a friss zöldségekről és gyümölcsökről, hiszen az alma, körte, birsalma, cékla, retek, csicsóka, sütőtök, különböző saláták, zeller, póréhagyma, kelkáposzta stb. is rendelkezésünkre áll. A fermentált élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, szintén fontosak, mert C-vitamint tartalmaznak, és támogatják a mikrobiomot.

„Tehát ahelyett, hogy vakon vitaminokat szednénk, érdemesebb a kiegyensúlyozott étkezésre és az egészséges életmódra összpontosítani. A vitaminok csak egy kis része a nagy képnek.” – véli a szakértő.

 

spot_img

Legolvasottabb

Ez is érdekelhet:

Magyar diák ezüstérme a tudományos világ élvonalában

Óriási magyar siker született az Amerikai Tudományos Világbajnokságon: Vida Ákos, egy...

Robbanásszerű vagyonnövekedés a magyar elitben: 2000 milliárd forint egyetlen év alatt!

Miközben a magyar gazdaság növekedése mikroszkopikusnak mondható, addig az ország 100...

Hazudik-e szándékosan a mesterséges intelligencia? Igen!

A radiocafé Business Lounge című műsora két alapvető témát járt körül:...

Marék Veronika volt a Százhold vendége

Veiszer Alinda vendége ezúttal Marék Veronika író-képzőművész volt. Generációk nőttek és...