FőoldalGazdaságSzekszárd, a vörösborok fellegvára...

Szekszárd, a vörösborok fellegvára pezsgővel hódít?

Szekszárd neve hallatán sokaknak a testes vörösborok jutnak eszükbe, ám egy forradalmi szellemű társulat, az 1838 Pezsgőpincészet úgy döntött, gyökeresen megváltoztatja ezt a képet. Helyi lokálpatriótaként indultak, és nem csupán beálltak a borászatok sorába, hanem valami egészen egyedit alkottak: ők lettek Szekszárd első, kizárólag pezsgővel foglalkozó manufaktúrája. Pál László borásszal és Luft Tamás tulajdonossal a Borravaló gasztrokultúra magazinban Kántor Endre beszélgetett. 

A pincészet neve, az „1838”, elsőre a magyar pezsgőgyártás korai időszakára utaló történelmi dátumnak tűnhet – és valóban, akkortájt indult a nagy pezsgőgyártás Magyarországon. Azonban a valóság ennél földhözragadtabb és meglepőbb: a szám valójában a birtokközpont helyrajzi számát takarja. A döntés, hogy pezsgőt készítenek, tudatos volt: 2013 körül még borral próbálkoztak, de hamar rájöttek, hogy nem akarnak beállni a sorba a régió 80-nál is több borászata közé, ehelyett Szekszárd első pezsgőpincészete lettek.

A pincészet közvetlenül a híres Takler Pincészet felett, a Decsi-hegyen található, egy területen, ami közigazgatásilag Decshez tartozik, de szerves része a szekszárdi borvidéknek, ahol már nagyon régóta folyik szőlőtermelés. A kihívás hatalmas volt: lehet-e minőségi pezsgőt készíteni a szekszárdi termésből? A válasz egyértelműen igen. A kulcs a megfelelő savtartalom elérése, amihez a szüretet a megszokottnál két-három héttel korábban kell kezdeni, gyakran már július végén. A szőlőt helyi termelőktől vásárolják, akiknek a klónjai tökéletesen megfelelnek az elvárásaiknak.

Az első, 2021-es évjáratú pezsgőhöz a Chardonnay és a Sauvignon Blanc házasítását választották. Különösen a Sauvignon Blanc volt úttörő, hiszen Magyarországon tudomásuk szerint akkor még nem készítettek belőle palackos erjesztésű pezsgőt. Ezt a fajtát a népszerűsége és az abból készült bor iránti szeretet inspirálta.

A pincészet a hagyományos, palackos erjesztésű módszert, a Méthode Traditionnelle-t alkalmazza. Ez egy rendkívül munkaigényes folyamat, ahol a pezsgő minimum 30 hónapig, de inkább 3 évig érik a palackban. A magyar fogyasztók körében még él az a meggyőződés, hogy a pezsgő „fehér”, ami a rosé és piros pezsgők forgalmában sajnos meg is látszik. A borászok szerint az edukáció kulcsfontosságú lenne a fogyasztók nyitottságának növelésében, hogy merjenek kísérletezni az új ízekkel.

Érdekes módon, a szekszárdi borászok és a helyi közösség rendkívül pozitívan fogadta az 1838 Pezsgőpincészetet. Nem tekintik őket konkurenciának, épp ellenkezőleg: a pezsgő egy új dimenziót ad Szekszárd borvidékének, és már bérkészítést is végeztek más pincészeteknek, akik a saját kóstolóikat szeretnék pezsgővel kezdeni. A jövő izgalmasnak ígérkezik: 2026-ban érkezik az első 100% Pinot Noir alapú fehér pezsgő (Blanc de Noirs), majd egy 100% Chardonnay, illetve egy Chardonnay-Pinot Noir házasítás is.

spot_img

Legolvasottabb

Ez is érdekelhet:

Magyar diák ezüstérme a tudományos világ élvonalában

Óriási magyar siker született az Amerikai Tudományos Világbajnokságon: Vida Ákos, egy...

Robbanásszerű vagyonnövekedés a magyar elitben: 2000 milliárd forint egyetlen év alatt!

Miközben a magyar gazdaság növekedése mikroszkopikusnak mondható, addig az ország 100...

Hazudik-e szándékosan a mesterséges intelligencia? Igen!

A radiocafé Business Lounge című műsora két alapvető témát járt körül:...

Marék Veronika volt a Százhold vendége

Veiszer Alinda vendége ezúttal Marék Veronika író-képzőművész volt. Generációk nőttek és...